Șoferii teribiliști nu mai au scăpare. Cum poți fi amendat, deși nu te prinde poliția cu radarul

de: Daniel Ștefan
17 12. 2018

Legea circulației ar putea deveni mai strictă. Ar putea fi aplicată o lege prin care poți fi pârât la poliție chiar și pentru o abatere minoră, doar pe baza înregistrărilor video, de la camerele de pe bord ale altor șoferi. Nici nu vei știi cine te-a pârât.

Din cauza violenței în trafic și a încălcărilor voite a regulilor de circulație mult prea numeroase, se cer măsuri mai drastice. Deputatul USR Mihai Botez a depus un proiect legislativ care dă posibilitatea oricărui șofer să divulge infracțiunile și contravențiile din trafic folosind doar înregistrările camerelor video de pe bord. Dacă legea este implementată, polițiștii vor fi obligați să ia drept dovezi aceste filmări, dacă nu sunt trucate sau alterate în post-procesare.

Prin urmare, dacă ai montată o cameră video pe bord și surprinzi în timp real un accident sau o infracțiune, bătaie între șoferi etc., vei putea să trimiți înregistrarea poliției, cu detaliile aferente.

Filmarea ar putea fi încărcată direct pe site-ul Poliției și trebuie doar să completezi un formular cu o declarație pe proprie răspundere că filmarea respectivă este autentică și nu ai modificat-o în vreun fel.

Dacă ai doar oftică pe cineva și trimiți un clip falsificat prin care să incriminezi acea persoană nevinovată, vei fi tu cel sancționat.

Potrivit legii, falsificarea unei înregistrări tehnice video prin contrafacere sau alterare şi prezentarea unei înregistrări tehnice video falsificate unei unităţi de poliţie, în scopul de a dovedi existenţa unei contravenţii sau săvârşirea acesteia de o anumită persoană, constituie contravenţie.

Prin urmare, vei fi taxat cu amendă de clasa a lV-a. Aceasta este cuprinsă între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei și ți se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. Mihai Botez spune că o astfel de lege există deja în alte state și conferă eficiență în combaterea neregulilor din trafic:

„Nu ne facem bine dacă nu vom şi depune eforturi în acest sens, atât noi ca participanţi la trafic, dar şi autorităţile în implementarea corectă a acestei iniţiative. Franţa, Anglia şi Canada au sisteme similare implementate şi funcţionează. Noi putem găsi tot felul de motive pentru care nu ar funcţiona şi la noi, dar dacă vrem să evoluăm trebuie să facem eforturi”, a declarat deputatul USR, potrivit Adevărul.